Over ons

Onze waarden



Herentals

Het succes van de bakkerij bood Tom en Mia de mogelijkheid om de bakkerij van Peter van Sande in 2008 over te nemen. Ze brachten de vroegere bakkerij van Herentals aan de noordzijde hiermee terug. Bovendien konden de producten die in de Nonnenstraat vervaardigd werden ook hier verkocht worden. Het woonhuis van de bakkerij werd omgebouwd tot winkel en de productie werd nadien ook verhuisd vanuit de Nonnenstraat naar de Lichtaartseweg.

Vorselaar

De grote toeloop van klanten uit Vorselaar naar de bakkerij in Herentals heeft Tom en Mia doen besluiten ook daar een verkooppunt te starten. Er werd een woonhuis aan de Riemstraat gekocht, om dit volledig te verbouwen/ renoveren tot een moderne bakkerij, die past binnen de visie en traditie van A TATIN.

Interview met Tom

Elke dag een toffe uitspraak

Met zijn ludieke handgeschreven quotes of woordspelingen tovert bakker Tom Smet van A Tatin langs de Lichtaartseweg dagelijks een glimlach op de lippen van klanten en passanten. Sommigen doen zelfs een ommetje om te zien wat Tom nu weer op zijn bord voor de gevel van de bakkerij geschreven heeft.

“Er zijn echt mensen die omrijden om te kijken wat er op het bord staat”, lacht Tom. “Soms speel ik in op de actualiteit, soms maak ik een woordspeling. Als ik echt weinig inspiratie heb, dan noteer ik iets dat specifiek aan de bakker gerelateerd is. Ik probeer er elke dag iets nieuws op te zetten. De klanten geven er respons op. Mensen van ’t onderwijs maken me attent op schrijffouten. Soms laat ik bewust een foutje staan, om te zien of ze alert zijn.”

Tom en zijn vrouw Mia baten de bakkerij al zeventien jaar uit. “Als telg van de Herentalse bakkersfamilie Van Swartenbroeckx kreeg ik de stiel in de genen mee”, vertelt Tom. “Ik heb er zeker geen spijt van dat ik de familietraditie heb verdergezet. We zijn er even tussenuit geweest om een frituur te runnen. Maar daar konden we onze creativiteit niet kwijt. Hier proberen wij geregeld nieuwe dingen uit. Evenwel zonder de basis uit het oog te verliezen. Er is een trend geweest onder de bakkers dat het allemaal heel speciaal moest zijn, patisserie met veel franjes. Maar dat is gekeerd, zeker in de Kempen. We appreciëren weer de gewone, eerlijke dingen: een goei ‘sjoeke’, een degelijke javanais-, of vateltaart… De basis is overal hetzelfde, alleen is de afwerking elders misschien wat verfijnder en de look anders. Maar in de grote stad betaal je er dan ook het dubbele voor.”

Een echte specialiteit van het huis heeft A Tatin niet meteen. “Onze specialiteit is kwaliteit”, zegt Tom. “Onze vele verschillende broodsoorten en onze traditionele patisserie worden wel op prijs gesteld. Mensen komen soms van verrassend ver naar hier om broden te kopen. We werken ook met gist waaraan vitamine D is toegevoegd. Ons zout bevat extra jodium. Dat zijn twee dingen waar veel mensen in deze periode tekort aan hebben. De klanten stellen dat op prijs. We mogen zeker niet klagen over onze verkoop. Al is het stevig opboksen tegen de warenhuizen en de markten. Het aantal bakkers is ook in Herentals afgenomen. Er zijn er wel die willen beginnen, maar de investering is zo groot. De markt is klein, waardoor de leveranciers hoge prijzen kunnen vragen voor hun machines. Dat houdt veel mensen tegen. Ze krijgen de nodige centjes niet los bij de bank.”

Mia en Tom houden het beslist nog wel een tijdje vol. “De speciale uren moet je erbij nemen. Rusten doen we tussendoor. We stoppen ’s middags en gaan ’s avonds terug aan de slag. Ook op donderdag, onze rustdag, zijn we vroeg uit de veren. Dat hoort bij ons bioritme. Het duurt lang eer je aan een ander ritme bent aangepast. Dat blijkt tijdens het verlof. Zeker als je op reis gaat, ligt het moeilijk.”